web analytics

Nagy Péter: A kapcsolati kultúra színvonalának emelése a köznevelésben

A közoktatási rendszerbe érkező fiatalok jelentős hányada nem kapja meg a családban azt a nevelést, ami az egészséges személyiség felépüléséhez, a másokkal való eredményes kapcsolat kialakításához és a korosztályos feladatokkal való megküzdéshez szükséges. Ennek hátterében sok tényező áll, amik közül kiemelkedik a családi és általában az emberi kapcsolatok nem megfelelő – kiszámíthatatlan, instabil, a személyes odafigyelést és törődést nélkülöző – működése, valamint az általánosan elfogadott értékrend hiánya.

A szülők a gyermekek nevelésében elsősorban a közoktatási intézményektől, ill. az ott dolgozó pedagógusoktól várnak segítséget. Az oktatási intézmények ennek az igénynek csak abban az esetben tudnak megfelelni, ha elkötelezett, felkészült és motivált személyi állománnyal, valamint megfelelő, egységes rendszerbe foglalt és jól kommunikált értékrenddel rendelkeznek, továbbá egységesen képviselik, és megfelelő módszerekkel rendelkeznek, hogy át is tudják adni diákjaiknak azokat az értékeket, amire nevelnek. A köznevelési intézmények dolgozói és a szülők közti együttműködés nélkül a nevelés nem lehet sikeres.

Az előadásban egy olyan, közel másfél évtizedes, több intézményben is bevezetett köznevelési gyakorlat kerül bemutatásra, aminek elfogadottsága a köznevelési intézmények vezetői és a nevelésben résztvevő mindhárom fél – szülők, diákok, pedagógusok – része által támogatott.

A tanulmány letölthető itt.

A konferenciakötet megtalálható itt.

Nagy Péter: A kapcsolati kultúra színvonalának emelése a köznevelésben
Scroll to top